Hogyan illik kávézni?
Kezdjük az alapoknál: amikor felszolgálják a kávét, a csészealjon valószínűleg találunk majd cukrot, illetve kiskanalat. A tasakos cukrot elég óvatosan felbontani és beleszórni a kávéba, a kockacukrot viszont nem illik csak úgy beledobni, hiszen a kávé kifröccsenhet! Helyezzük a cukrot az imént említett kiskanálra, és óvatosan merítsük bele a csésze tartalmába.
Szintén fontos megemlíteni, hogy a kanalat csak addig használjuk, amíg elkeverjük a cukrot (esetleg a tejszínt), és közben ügyeljünk arra is, hogy ne csörömpöljünk vele hangosan, az ugyanis zavarhatja a többieket. Miután alaposan elkevertük a kávét, a kanalat lecsepegtetés után, lenyalás nélkül helyezzük vissza a kistányérra.
Kávézás közben figyeljünk a beszélgetőpartnereinkre, és ne temetkezzünk bele a mobilunkba. Bizonyára nem történnek olyan fontos események a közösségi oldalainkon, amik ne érnének rá addig, amíg véget nem ér a kávészünet.
Bár otthon szeretünk mindenféle díszes és színes csészéből kávézni, ha azonban beülünk valahová, akkor többnyire olyan sima fehér vagy szolid mintájú csészéből kapjuk a kávét, mint amilyet például a Gasztronagyker webáruház is kínál.
Kávézási szokások a nagyvilágban
A kávézás etikettje más és más egyes országokban, ezért ha külföldön járunk, akkor mindig érdemes utánajárni a helyi illemszabályoknak, nehogy kellemetlen helyzetbe hozzuk magunkat a helyi lakosok előtt.
Olaszország híres “kávés nemzet”, ahol e fekete ital elfogyasztása szinte rituálénak számít. Ezért ha arra járunk, sose kérjünk például elvitelre espressot, hanem ott helyben fogyasszuk el. Az olaszok csak reggel isznak cappuccinot, napközben pedig csak étkezés után kávéznak, ekkor viszont tej nélkül isszák. Ha a kávé mellé víz is jár, akkor a hazai szokásokkal ellentétben nem utána, hanem előtte kortyolják el - ezzel készítik fel az ízlelőbimbóikat a kávézásra.
Franciaország a tejeskávé, helyi nevén café au lait hazája, amit általában reggelire, croissant mellé fogyasztanak. Nálunk a tejszínhab, illetve a filteres kávé szinte egy sértéssel ér fel, ezért ilyesmit ne is kérjünk, illetve francia barátainkat se kínáljuk meg vele.
Törökországban alapvetően is nagyon erősre főzik a kávét, ezért jól gondoljuk meg, hogy tényleg dupla adagot kérünk-e. Már a rendelés során jelezzük, hogy kérünk-e bele cukrot, és ha igen, mennyit, ugyanis az utólagos ízesítés igen nagy illetlenségnek számít. A kávé mellé általában török édességet is felszolgálnak, hogy így oldják a markáns ízvilágot.