DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. november 25. hétfő
F1

A matcha tea egyik fő összetevője lehet a koronavírus ellenszere?

Aki nem kő alatt élt az elmúlt fél évben, az biztosan hallott a koronavírus nevű világjárványról. A járvány és az amiatti intézkedések által az utóbbi hónapokban mindenki élete megváltozott valamilyen mértékben, hiszen fontos, hogy a vírus terjedése lassú maradjon, vagyis az egészségügy ne roppanjon össze a vírus által okozott növekvő számú megbetegedések miatt.

Sajnos a kutatók folyamatos kemény munkája még nem eredményezte az ellenszer feltalálását, de ígéretes, hogy sikerült több olyan aktív elemet megvizsgálni, melyek vírusellenesek vagy anti-SARS-CoV-ellenesek. Az egyik ilyen vegyület a matcha teában is megtalálható EGCG, melynek szerepe lehet abban, hogy a vírus a szervezetben kevésbé tudjon megtapadni.

 AdobeStock_21857422_1d4556f1-9a04-4669-9731-8c151dab19ba_1200x1200



Mi az EGCG és mire jó?

Az EGCG, vagy teljes nevén az epigallokatechin-gallát egy növényi vegyület, a polifenolok családjába tartozó antioxidáns. Elsődleges feladata a szervezetben lévő gyulladások csökkentése és a káros szabadgyökök semlegesítése.

A káros szabadgyökök a szervezetben számtalan ártalmas folyamatot indíthatnak el, többek közt a daganatos betegségek egyik kiváltó okaként tartják számon, ugyanakkor a szívbetegségek, a vesebetegségek és az ízületi gyulladások kialakulásáért egyaránt felelőssé tehetők.

Továbbá az EGCG bizonyítottan hatással van az egészséges agyműködésre, hiszen segíti a neurontermelést, ami javítja a memóriát és a koncentrációképességet. Ezenfelül bizonyítékot találtak arra is, hogy az időskori agyi leépülés, valamint az Alzheimer-kór folyamatai jelentősen lassíthatóak, amennyiben a szervezet megkapja a napi szükséges adagját ebből a vegyületből.

Mi tartalmaz EGCG-t?

Több étel is tartalmaz EGCG-t, ilyen például a pisztácia, a mogyoró, a pekándió, az avokádó, az alma, az áfonya, a cseresznye, az eper, a szeder, a kivi, a körte és az őszibarack is. Ezenfelül a fehér, a fekete, az oolong és a zöld teáknak szintén jelentős az epigallokatechin-gallát tartalmuk, ugyanakkor a zöld teák közül kiemelkedik a matcha tea, hiszen egy kutatás során kimutatták, hogy a matcha tea háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a zöld teák általában.

Miért érdemes rendszeresen matcha teát fogyasztani?

Azonfelül, hogy a matcha tea gazdag antioxidáns-forrás, a benne található koffeinnek és L-karnitinnek köszönhetően különleges éberséget tapasztalhatsz az elfogyasztása után.

Ennek magyarázata, hogy a teában található koffein különbözik a kávéban lévőtől, hiszen a kávéval bevitt adag hirtelen energialöketet produkál a szervezetben, míg a matcha tea koffeinje lassan szívódik fel a véráramba, vagyis a gyors felpörgés helyett hosszan tartó és egyenletes energiaszinttel lehet számolni.

Ha te is szeretnéd kipróbálni a matcha tea egészségvédő és élénkítő hatását, nézz szét az M Matcha kínálatában, ahol minőségi, japán matcha porok közül választhatod ki a számodra megfelelőt attól függően, hogy önmagában akarod fogyasztani teaként, tejjel latteként, vagy esetleg a reggeli turmixodba keverve!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: