DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. november 25. hétfő
F1

Tippek a tökéletes ünnepi terítékhez

Lassan közeleg a karácsonyi időszak, ami kétségtelenül a rokonlátogatások, közös ünnepi ebédek és vacsorák időszaka. Házigazdának lenni pedig nem mindig hálás feladat, hiszen a menü megtervezésétől kezdve az elkészítésén át a vendégek szórakoztatásáig számtalan feladat adódik. Viszont ha az asztalnál minden a legnagyobb rendben zajlik, akkor máris egy nagy terhertől szabadulunk meg. A tökéletes ünnepi teríték elkészítése pedig szerencsére nem nagy ördöngösség.

Gondoskodjunk a kényelemről!

Mielőtt a terítékkel foglalkoznánk, nem árt előkészíteni az étkezés helyszínét. Ha a konyhánk kicsi, akkor inkább a nappaliban helyezzük el az ebédlőasztalt, hogy könnyedén megközelíthető legyen, és senkinek se kelljen a sarokban kucorognia. Ideiglenesen akár egy kicsit át is rendezhetjük a lakást. 

 Fiskars_Environment_FF_cutlery_1002949_02



Ha a székek nem mind egyformák, az nem gond, hiszen néhány székszoknyával ügyesen leplezhetjük, viszont az eltérő magasság már okozhat némi problémát. Ha nem tudjuk kiküszöbölni párnákkal és alátámasztással, akkor maradjunk a legegyszerűbb megoldásnál, és készítsünk előre ülésrendet, melyet a vendégek testmagassága szerint alakítunk. 

Az asztalon pedig olyan távolságra helyezzük a tányérokat, hogy mindenki kényelmesen tudjon étkezni, a díszítés ne akadályozza a tálalást, és ne vegyen el túl sok hasznos helyet az ételeket tartalmazó tálaktól. Az szintén nem szerencsés, ha az asztal közepén tornyosuló dekoráció miatt a szemben ülők nem látják egymást rendesen. 

Használjuk a megfelelő evőeszközöket!

Egy szép ünnepi terítéket nagyon el tud rontani, ha mindenki különböző evőeszközöket használ. Az ilyen alkalmakra érdemes beszerezni egy külön készletet a Fiskars & Gerber termékek webáruházából, melyet a hétköznapokon akár el is csomagolhatunk, hogy megmaradjon a különleges eseményekre. Így a vendégeket egységes terítékkel várhatjuk. De pontosan mi kerüljön az asztalra?

Ha csak nem egy extravagáns gourmet vacsorát rendezünk, ahol osztriga, homár, fondü és egyéb különlegességek kerülnek feltálalásra, akkor elegendő lesz egy hagyományos étkészlet is, ami kanalat, villát, kést és desszertkanalat vagy -villát tartalmaz. Ezeket az asztali etikettnek megfelelően úgy helyezzük fel, hogy az étkezés során kívülről befelé haladva kerüljenek felhasználásra a főételeknél, a desszertes evőeszközöknek pedig a tányér felett van a helyük.

Egyéb kiegészítők az asztalon

Ha az étel mellé kínálunk még savanyúságot, akkor a tálkáját a tányér bal oldalára, a villa fölé helyezzük. A kenyeres kosár vagy a mártásos edény legyen mindenki által könnyen hozzáférhető. 

Poharakból elég csak a vizespoharat odakészíteni előre, a többit pedig ki-ki igénye szerint vegye magához, attól függően hogy bort, sört, röviditalt vagy pezsgőt fogyaszt. Így ugyanis a sok különféle pohár nem foglalja el a helyet az asztalon. Mindemellett ne feledkezzünk meg az ünnepi szalvétákról sem. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: