Furcsa posztokba bukkanhatunk bele, ha Nico Rosberg közösségi oldalát görgetjük: a 2016-os világbajnok mostanában nem Extreme-E csapatát vagy YouTube-csatornáját népszerűsíti leggyakrabban, hanem egy magas fehérjetartalmú tésztát. Első ránézésre azt gondolhatjuk, közönséges tésztáról van szó, de a sűrűn előforduló tücsöklogók már gyanút ébresztenek.
A tészta – amelyet Rosberg nem csak eszik és reklámoz, de befektetőként is beszállt a gyártásba – ugyanis valóban tücsökből készül. A Formula-1-es világbajnok pedig posztjaiban alátámasztja, miért különösen egészséges és környezettudatos a rovaralapú táplálék.
A „szuperételben” 40 %-os a fehérjetartalom, ami magasabb, mint a marhahús esetében. A tücsöktésztában több a kalcium, mint a tejben, több a B12 vitamin, mint a halban, több a vas, mint a spenótban, viszont a hússal ellentétben nem található benne nyomokban antibiotikum.
A tücskök tenyésztése 2000-szer kevesebb vizet fogyaszt el, mint a szarvasmarhatartás, a helyigény 200-szor, a széndioxid-kibocsátás pedig 100-szor kisebb. A rovar alapú táplálékokban nagy potenciál rejlik: 2050-re 10 milliárd ember étkeztését is megoldhatják. Egészségetekre!
It's not just pasta! It's the new 40% protein superfood: @benetofoods Let me know below how you like my chef skills Check out the link and try it yourself: https://t.co/OAShOTs7qc pic.twitter.com/bxtkdRkX5a
— Nico Rosberg (@NicoRosberg) March 23, 2021