Dióhéjban a humidorokról
A humidor az a doboz, amely gondoskodik arról, hogy a szivarokat hosszú idő múltán is ugyanolyan állapotban tudja elővenni, mint ahogy eltette őket. A humidor nem csupán védelmezi a szivarokat, de megfelelő hőmérsékleten és páratartalom között tartja a szivarokat. Ez azért fontos, mert ha a szivar esetleg kiszárad, megtörhet, ráadásul az íze is módosulhat, ami egy különlegesen ízesített szivar esetében nagy szerencsétlenség volna.
Nem mindegy, milyen a páratartalom a humidor falain belül
Fontos, hogy a humidorban a körülményeknek állandónak kell lenniük: a szivarokat 68-72%-os páratartalom között kell tartani. Mi történik, ha túl magas vagy túl alacsony a páratartalom? Szinte ugyanaz, mintha nem is tartaná őket humidorban: gyakorlatilag elköszönhet attól, hogy kényelemben elszívhassa őket, ugyanis már nem fognak tudni megfelelően égni. Ami a legborzalmasabb következmény persze nem ez, hanem az, hogy a szivarok íze módosul a nem megfelelő körülmények miatt.
A sokáig 72% feletti páratartalomban tárolt szivarok erős savanykás ízt kapnak, ha pedig 80% fölé emelkedik, az illatozó rudainkon hamar penészedést találunk. Alacsony páratartalmjon pedig “csupán” kiszáradnak, ezzel megkeserednek és törékennyé válnak.
A szivarok akkor is megpenészedhetnek, ha a körülmények tökéletesek. Azonban nem minden penész az, aminek látszik! Ha penészt észlel, a “megbetegedett” szivart ki kell dobni, a humidort kitisztítani, majd a maradék szivart visszahelyezni. A rúdon megjelenő olyan elváltozás, mely világosszürke színű, és egy nedves rongy segítségével eltávolítható, csupán a szivar természetes érésének egy jele.
A humidorban uralkodó páratartalmat hygrométerrel tudja ellenőrizni, persze olyan humidorokat is találhat, amelyekbe a gyártók már előre beleillesztették a műszert. Amíg megbízható helyről szerzi be a humidort és a kiegészítőit, addig persze egészen mindegy, hogy külön Ön szereli össze, vagy már készen vásárolja.
Mire van még szüksége a humidoron kívül?
Természetesen a humidor nem az egyetlen szükséges kiegészítő, amit egy szivarosnak be kell szereznie; szivarvágó, hamutál és szivargyújtó is kelleni fog. Sok neves márka gyárt szivarosoknak kiegészítőket, érdemes körülnézni a piacon.